MIHÁ-C relé 46/130

3 334 Ft
Nettó ár: 2 625,00 Ft + ÁFA
Nem rendelhető!

                                                         Általános Tájékoztató

A MIHÁ-C típusú relé család tagjai ( 2 A-tól 12 A névleges áramig) különböző teljesítményű,hűtőgép és egyfázisú rövidre zárt forgórészű motorok indítására alkalmasak. Szerkezeti felépítésűk korszerű, kisméretűek, működésűk gyakorlatilag független a motorra vagy egyéb helyre történő felerősítési helyzettől.

A relékben felhasznált szabadalmazott megoldások biztosítják a nagy kapcsolási teljesítményt. A megbízható működést és a gazdaságos gyártási lehetőséget.

Az új korszerű szerkezeti megoldásokkal biztosítva van az érintkezők hatásos öntisztítása. Ezáltal a hosszú élettartam, valamint minimálisra csökkent a rádió és televízió vételi zavar.

Figyelmeztetés:

Nem használhatók a relék portól, illetve porszerű anyagtól erősen szennyezett helyen. Továbbá párás, savas, marógőzös, tűz és robbanásveszélyes helyiségekben.

Típusjelek felépítése:

A MIHÁ-C utáni számok. Pl:100/400 a relé névleges, valamint meghúzási áramára vonatkoznak. Eszerint a törtvonal előtti és utáni számok tízzel való osztásával a relé névleges, illetve meghúzási áramát kapjuk. Különböző névleges áramú reléhez több féle meghúzási áram tartozik. Így lehetőség van a motor rövid zárási áramához közel álló típust kiválasztani.

Indítókondenzátor alkalmazása esetén megfelelő kisütő ellenállást célszerű a kondenzátor kapcsaira kötni (MSZ 15690-78).

Általános adatok:

Környezeti hőmérséklet ( a beépítés helyén) max.90 C

Beépítési helyzet: tetszőleges

Méretei:47x32x29mm (tartólemez nélkül)

Tokozás: műanyag

Tömege:55 gramm (tartólemez nélkül)

Védettségi fokozat: IP 00

Nagy kúszóáram szilárdság (n)

Működtető kör adatai:

Névleges feszültség:220 V

Névleges frekvencia:50 Hz

Névleges áramerősség: 1-12 A-ig

Tekercs szigetelési osztálya: B

Érintkező kör adatai:

Névleges szigetelési feszültség:500V

Ejtő viszony:0,75-0,9

Bekapcsolási áram:max.14 A

Bekapcsolási teljesítmény: max.3,5kVA

Kikapcsolási teljesítmény: max.2,5kVA

A relék bekötése:

A vonatkozó hazai és nemzetközi (MSZ, IEC, CEE) szabványok szerinti 4,8x0,8mm méretű rátolható csatlakozókkal.

Működési leírás:

Az ábra szerint az (1) főkapcsoló bekapcsolásával a (2) relé (3) tekercsén át a (4) motor (5) főfázis tekercsének áramköre záródik, ezáltal a (6) horony „behúz” ekkor a (7),(8) érintkezők záródnak. Így a (9) érintkező rugón a (10) áramvezetőn, majd a (11) indítókondenzátoron keresztül a (12) segédfázistekercs feszültséget kap, mire a (4) motor elindul. A (4) motor felgyorsulása után a (3) gerjesztőtekercsben folyó áram lecsökken, ezáltal a (6) horony elenged. Így a (7),(8) érintkezők a (12)segédfázistekercs áramkörét megszakítják. A (2) relé meghúzási áramának beállítása a (13) szabályzócsap megfelelő elfordításával,a (14) rugó előfeszítésének megváltoztatásával történik.

Az (L),(S) és(M) betűk,a relé bekötésére alkalmas „rátolható”csatlakozókapcsokat jelölik. Az (Rk) kisütő ellenállás a kondenzátor, valamint a relé érintkezőinek túlterhelésvédelmére szolgál.

4_bra

A relék motorhoz történő kiválasztása:

A motor névleges, továbbá a főfázistekercs rövidzárási áramának ismeretében kiválaszthatjuk a megfelelő relé típust.

Például:

Egy 220V névleges feszültségű motor névleges árama 6,7A figyelembe véve a 15%-kal csökkentett hálózati feszültséget 187V-hoz tartozó főfázistekercs rövidzárási áram pedig 21,6A.Akkor olyan relét választunk ki, melynek meghúzási árama nem nagyobb 21,6A-nál.Ily módon a biztonságos meghúzás érdekében. A motor melegedését is figyelembe véve,a 66/205 típust választjuk. Melynek meghúzási árama 20,5 A.

Ügyeljünk arra, hogy a relé meghúzási árama kisebb, vagy egyenlő legyen. Mint a főfázistekercs rövidzárási árama az előirt indítási feszültség alsó határárnál. Figyelembe kell venni azonban a motor teljesítményét, az indításkor fellépő hálózati feszültségesést. Valamint a terhelést. Nagy terheléssel induló motoroknál, és főleg a 100W teljesítmény fölött célszerű a névleges feszültség 25%-kal csökkentett értékével számolni a kiválasztásnál. A relé tekercsmelegedésének elkerülésére a névleges áramot úgy válasszuk, hogy lehetőleg ne legyen kisebb a motor névleges áramánál.

5_bra

bra